09-09-2018

09-09-2018

De terugblik

Dit is de terugblik van onze vakantie in augustus/september 2018 van Londen naar Land's End en terug via de kanaalkust. Voor het verslag van de laatste dag door Londen, zie hier. Bekijk het overzicht van de tocht hier

De getoonde route hier hoort eigenlijk niet bij de route, maar is het laatste stukje om nog even thuis te komen. De afbeeldingen laten zien wat we nou eigenlijk wilden fietsen: en alleen het deel van Portsmouth naar iets voor Brighton hebben we uiteindelijk met de trein gedaan door de materiaalpech op de tweede dag.

De afgelopen twee weken waren prachtig, we hebben heel veel gezien, veel meegemaakt, onverwachte obstakels overwonnen en genoten.

Maar er zijn ook nadelen. De verfoeide heggetjes waar we er net wat te veel van gezien hebben. Fijn om uit de wind te rijden, maar na meer dan twee uur heggetjes kijken wil je wel eens iets anders.

Ook was het wel vrij zwaar. Nu rijden wij vrij veel kilometers op een dag, een normaal mens rijdt er wat minder en dat maakt het lichter. Maar die hellingen van meer dan 20% blijven. De gemiddelde snelheid die wij haalden viel ons toch tegen (een klein duwtje in de rug van een elektromotor zou soms wel fijn zijn). Na een klim kun je je in de afdaling meestal ook niet lekker laten gaan, door het slechte overzicht door de heggetjes.

De beschreven route van Londen naar Land's End is mooi, maar er is vrij veel onverhard. Zeker in een nattere periode moet je dan soms afstappen in steile of modderige stukken. Goede banden helpen een boel, maar als je alle kanten op glijdt, doen je banden ook niks meer. Je materiaal krijgt in ieder geval voldoende te verduren, zoals wij hebben meegemaakt, want ook het asfalt is meestal niet mooi glad.

Engeland weet ook niet zo goed wat ze met fietsers aanmoeten. Onmogelijke hekjes maken het je regelmatig erg moeilijk (zeker met een bepakte fiets, laat staan een tandem). Voorrang krijg je eigenlijk nergens en wandelaars houden weinig rekening met je op de gedeelde paden. Je kunt het ze moeilijk kwalijk nemen, de kritische massa fietsers is nog lang niet bereikt in een land waarin men verslaafd is aan de auto. Onze ervaring van een jaar lang hier al rond fietsen helpt wel: je moet je plek afdwingen, laat je niet aan de kant drukken.

Maar als je dan die hellingen overwint, de prachtige uitzichten ziet en leuke praatjes hebt, dan vergeet je die nadelen ook snel weer.

“Iedereen kan naar Rome fietsen, dat zit vooral tussen de oren, voor Engeland moet je ook een paar getrainde benen meenemen."

De cijfers:
Afstand:
12,1 km
Hoogtemeters:
15 m
Tijd bewogen:
39m 11s
Tijd totaal:
40m 20s
Gemiddeld:
18,6 km/h
Max:
28,4 km/h
Materiaal:
Santos double travel
Download:
GPX