30-08-2018

30-08-2018

Stevige klimmen

Na een ontbijt op de kamer, de inn is doordeweeks ‘s ochtends niet open, zitten we vandaag redelijk vroeg op de fiets. Geen tow path meer, maar op naar het Exmoor National Park.

De klimmetjes zijn typisch Engels, niet lang, maar wel stevig: het volle bereik van de versnellingsnaaf wordt gebruikt. Uiteraard rijden we ook de langere, en zwaardere, route, omdat we dan via de Tarr steps komen. Een rij flink grote stenen die een brug vormen over een rivier. Het passeren van een rivier is echter vaak een nadeel: daarna gaat het omhoog. En nu ook niet zo’n beetje ook. Op de Garmin verschijnen percentages van meer dan 20 procent! Ook de afdalende paarden lijken er moeite mee te hebben, maar het kan er ook mee te maken hebben dat de ruiters er geen zadel op gezet hebben.

Snel gaat het stijgen niet, de pedalen krijgen het zwaar te verduren. Een goede test voor de aandrijflijn en we zijn blij dat de aanhanger niet mee is. Een nieuwe ketting is echter na ongeveer 500 km aan zijn opspanbeurt toe, en dat was nog niet gebeurd. Die loopt er helaas af. Geeft ons in ieder geval tijd om weer even bij te komen. De klus is snel uitgevoerd en we gaan weer verder.

Iets minder steil stijgend komen we op het hoogste punt van de route op een ruime 500 meter. De oceaan komt ook in zicht.

Grotendeels dalend komen we uit in Barnstaple. Op een oude spoorlijn rijden we naar Bideford, waar het hotel van vandaag is. Een stel Britten dat rechts rijdt wordt boos als ze er op gewezen worden dat er in dit land links gereden wordt, vreemd.

Het hotel blijkt aan de oude spoorlijn te liggen, geen onnodige kilometers dus. We halen de tassen van de fiets en trappen nog even door. Er is namelijk nog een klein lusje wat ons langs de kust stuurt via het plaatsje Westward Ho! (inclusief uitroepteken). Die paar kilometer pakken we er nog even bij en ze hebben er ook nog lekkere ijsjes, dus we zijn er niet voor niks naar toe gereden. Ook pakken we het onverharde wegdek nog even mee. Dat hadden we nog niet gehad vandaag (en dat was ook wel zo prettig).


Overnachting: The Royal Hotel

De cijfers:
Afstand:
126,5 km
Hoogtemeters:
1.839 m
Tijd bewogen:
7u 16m 46s
Tijd totaal:
9u 57m 41s
Gemiddeld:
17,4 km/h
Max:
50,8 km/h
Materiaal:
Santos double travel
Download:
GPX