19-09-2023

19-09-2023

Huizen en stadjes kijken

Huizen en stadjes kijken

Op onze camping is er voor de tentreizigers speciaal een keukentje waar ook een waterkoker staat, dus koffie bij het ontbijt. En verse croissants en een lekker brood.

De route vandaag is in het begin een beetje saai. Het landschap heeft niet heel veel te bieden. Het is relatief vlak, met een afwisseling van struiken, rotsen en gras. Wel rijden we langs veel huisjes, dus er valt toch wat te bekijken. In Benkovac hebben we een eerste lange pauze, zoals zo vaak op een parkeerplaats bij een supermarkt. Maar wel met koud drinken, een soort rechthoekige appelflap en een taartje met kersenjam in bladerdeeg. Lekkerder dan verwacht.

Bij Smilčić moeten we een keuze maken: over de eilanden verder of het vasteland. We kiezen de eilanden en gaan richting Zadar. Bij de kust wordt het uitzicht weer spannender. We rijden weer veel langs het water en door kleine straatjes. Maar de drempels vallen mee, voornamelijk omdat delen van de rubberen drempels vaak ontbreken en we dan 'door het gat' kunnen rijden.

Bij Sukošan rijden we door een haven met enorme jachten. Zoveel luxe jachten zie je niet vaak bij elkaar. Een deel ervan ligt op de kade, daar ligt een vrouw bij een hebt te zonnen, op het grind. Geen idee waarom ze niet aan zee ligt, wellicht is ze zo blij dat ze een jacht heeft?

In Zadar halen we lunch en willen op een bankje in de schaduw gaan zitten. Het is even zoeken, maar dan zien we een bankje dat voldoet, met uitzicht over zee. We hebben echter wat tijd nodig om de fiets op de stoep te krijgen, en vlak voor ons gaat weer iemand anders op het bankje zitten. We gaan er toch maar bij zitten. Al snel vertrekt de ander, maar komt ook het bankje steeds meer in de zon. Dan is het dus weer tijd om verder te gaan.

Kort na Zadar halen we nog even een ijsje, want de lunch was iets te weinig. En zowaar, tegenover de ijssalon een muurtje in de schaduw van een boom. Ijs met zicht op zee!

Via een klein stukje onverhard blijven we langs de kust. Wel even afstappen, maar het is maar een paar honderd meter.

Zodra we bij de grote weg komen, zien we zowaar een fietspad langs de weg. We vrezen een beetje voor de kwaliteit (in het buitenland hebben fietspaden vaak slecht wegdek, veel opstakels en/of stoppen geheel onverwacht. Maar dit fietspad biedt een kilometer of vijf fietsplezier, en aan de linkerkant van de weg, in de schaduw van de bomen.

In Nin kiezen we een camping, na de twee opties die naast elkaar liggen bekeken te hebben. Na het opzetten van de tent fietsen we nog even naar het strand. In fietskleding koelen we af. Nog best een uitdaging, want het water is na een tijd nog steeds kniediep. Net voldoende om een paar slagen te kunnen maken.

We wandelen door het oude stadje. Eerst maar weer een ijsje, het is tenslotte vakantie. Daarna gaan we op zoek naar de oudste kathedraal van Kroatië, uit de negende eeuw. Hij lijkt nog in de vorm van toen te zijn, in plaats van langzaam uitgebouwd tot een grote kathedraal.

Verder dwalen we nog even door de straatjes. Bij de uitgang van het oude deel staat een koets. Zou die speciaal voor Prinsjesdag neergezet zijn? Daarna schuiven we aan bij de BBQ op de camping, met uitzicht over de stad.

De cijfers:
Afstand:
112,4 km
Hoogtemeters:
774 m
Tijd bewogen:
5u 20m 50s
Tijd totaal:
7u 42m 15s
Gemiddeld:
21,0 km/h
Max:
53,9 km/h
Materiaal:
Santos double travel
Download:
GPX