09-09-2021

09-09-2021

Bauerkamp - Möhnesee

Bauerkamp - Möhnesee

Met Hanzesteden Paderborn en Soest, het voorbijrijden van veel andere Hanzesteden: Warstein, Rüthen, Belecke, eindelijk een treinbaanfietspad en een tegenvallende paderbron.

We zagen vanmorgen bij de camping aan een muur de ski-regels van de FIS hangen. We vonden dat eerst nogal vreemd, maar kwamen er toen achter dat er bij de camping een heuze skilift is. Helaas hadden we onze snowboards niet mee. En gelukkig voor het fietsen lag er geen sneeuw.

Daarna daalden we af naar Paderborn. Hier ontspringt onder de Domkerk de rivier de Pader. Ik was er eerder een keer geweest, en herinnerde me een indrukwekkende hoeveelheid water die uit het niets komt. Helaas was het nu een stuk minder indrukwekkend. Waarschijnlijk omdat het in september droog is na de zomer (blijkbaar zelfs na deze 'zomer').

Via het riviertje de Alme reden we verder. De Alme kronkelt nogal, en het fietspad langs de rivier wilde daar niet voor onder doen. Ik heb de tel niet bijgehouden, dus laten we zeggen dat we de Alme ontelbare keren zijn overgestoken.

Bij het dorpje Siddinghausen zijn we met een korte maar steile klim overgestoken naar het dal van het riviertje de Möhne. Het eerste deel van het pad langs de Möhne liep oorspronkelijk door het bos, maar dit bos was enige tijd geleden gekapt. In Duitsland zijn veel bomen aan het doodgaan (of al dood) door een invasieve kever, die door de warme, droge zomers van afgelopen jaren veel schade kan aanrichten. In dit geval had het feit dat het bos (al een tijdje geleden) gekapt was, wel een voordeel: er was een bijzonder, ruig landschap ontstaan.

Langs de Möhne liggen achtereenvolgens de Hanzesteden Warstein, Ruthen en Belecke. Die hebben we alleen zien liggen; er was zelfs volgens de routemaker weinig te zien in deze steden. Ze waren slechts lid van de Hanze zodat Keulen via hen meer invloed had, volgens het principe 'iedere stad één stem'.

Via een oude spoorbaan raceten we vervolgens naar de Möhnesee, een stuwmeer in de Möhne. Hier hebben we op de camping onze spullen achter gelaten om de Hanzestad Soest te bezoeken, die in de route in een soort rondje ligt. Lekker fietsen, zo zonder bagage. In Soest was een dubbele stadsmuur en lekker ijs, verder niet zo veel bijzonders. Of zouden we een beetje Altstad-moe worden?

Na een dag met super mooi weer, komen er nu zware buien naar beneden. Nu een op een droog moment om in de tent te kruipen.

De cijfers:
Afstand:
143,7 km
Hoogtemeters:
1.082 m
Tijd bewogen:
6u 48m 48s
Tijd totaal:
9u 29m 49s
Gemiddeld:
21,1 km/h
Max:
61,2 km/h
Materiaal:
Santos double travel
Download:
GPX