07-09-2021

07-09-2021

Derneburg - Hameln

Derneburg - Hameln

Met Hanzesteden Hildesheim en Hameln, kastelen, smalle paadjes, prikkeldraad tussen wiel en spatbord en een rattenvanger.

's Ochtends leggen we onze powerbank vaak nog even in het washok aan de stroom. Om hem niet te kunnen vergeten, ligt mijn Garmin erbij. Vanmorgen waren powerbank en Garmin echter weg toen ik ze wilde ophalen. Eerst aan de schoonmaakster gevraagd, maar die had ze niet gezien. Ze zei nog wel 'ik zou ze gepakt hebben zodat ze niet gestolen worden'. Vervolgens bij het restaurant gevraagd, daar lagen ze inderdaad. De man die de bediening deed, zei al dat hij me verwacht had (ik had eerst al een enorme zak broodjes en koffie gehaald). Het was ons al een keer eerder gebeurd, ook toen waren beide Garmins naar het restaurant gebracht 'zodat ze niet gestolen worden'. Liever afblijven!

Aan het begin van de route gingen we over een fietspad dat als 'slecht wegdek' aangemerkt stond. Het begon als mooi asfalt, daarna iets minder mooi asfalt, halfverhard, sporen met grind en uiteindelijk werd het een smal spoortje door het veld. Inderdaad, als fietspad niet zo geschikt, maar wel mooi door het veld.

De eerste Hanzestad op de route was Hildesheim. We hebben hier een lusje door het centrum gemaakt. Vooral de markt was mooi, met allemaal rijk versierde gebouwen en zelfs een eikenhouten gevel. De bakker verkocht ook nog lekkere Pflaumentorte, de Duitse specialiteit van het moment.

Na Hildesheim kwamen we langs Schloss Mariënburg. Van ver kon je het al zien liggen tegen de helling. Een foto maken bleek echter nog best lastig, als je niet of een speldenknop, of een wazige vlek, of veel bomen met wat grijs erboven wilde fotograveren.

Een stuk verderop hadden we de enige 'echte' klim van de dag, toch ruim 100 meter omhoog. Eerst over redelijk onverhard, daarna mooi asfalt. En al snel weer dalen over asfalt. Minder mooie uitzichten dan gisteren. Maar morgen is ons de hele dag klimmen en dalen beloofd; te beginnen na twee kilometer. Ik ben benieuwd.

Nu zitten we in Hanzestad Hameln, bekend van de rattenvanger. Het stadsmuseum is daar grotendeels aan gewijd en ook in de stad zijn allemaal ratten in het plaveisel opgenomen. Verder hebben ze een wasserette (morgen helemaal schone kleren, lekker) en terrassen in de zon. En ijsjes en eten. En een camping bij de kanoclub. Wij zitten goed!

De cijfers:
Afstand:
74,4 km
Hoogtemeters:
429 m
Tijd bewogen:
3u 46m 37s
Tijd totaal:
4u 46m 43s
Gemiddeld:
19,7 km/h
Max:
49,3 km/h
Materiaal:
Santos double travel
Download:
GPX