05-09-2021

05-09-2021

Tangermünde - Jersleben

Tangermünde - Jersleben

Met Hanzesteden Stendal en Magdeburg, een vreemde vogel, aquaducten en Archimedes

Al vrij snel op de route kwamen we in de Hanzestad Stendal. Daar hebben we een extra lusje doorheen gereden. Op zondagochtend om tien uur kun je prima door het centrum fietsen. En we wilden natuurlijk wel de plaatselijke Roland zien.

Daarna reden we langs de rivier de Elbe. Deze kruiste het Mittellandkanaal/Elbe-Weserkanaal. Dit kanaal ligt zo'n tien meter hoger dan de Elbe, ter voorbereiding op de heuvels die verder naar het westen liggen. Het kanaal ligt dus ook aan de westelijke kant van de Elbe. Blijkbaar pasten er aan die kant geen sluizen voor de scheepvaart, waardoor het kanaal nu eerst de Elbe kruist met een aquaduct en daarna pas met de sluis omlaag gaat. Je kunt over het aquaduct fietsen. Toch een raar gezicht om dan water op verschillende hoogtes te hebben.

Iets verder langs de Elbe ligt de Hanzestad Magdeburg. Het is een enorme stad, maar in de oorlog vrijwel volledig verwoest. Er is dus weinig oud centrum te bewonderen. Wel is er een enorme Domkerk. En een ijssalon met lekker ijs.

Nu staan we op de camping naast een zwemmeer. Omdat het zondag is, zijn de winkels (ook alle supermarkten) de hele dag dicht. Dus er rest ons niets anders dan curryworst mit pommes bij de snackbar bij het meer.

De cijfers:
Afstand:
123,3 km
Hoogtemeters:
227 m
Tijd bewogen:
5u 44m 04s
Tijd totaal:
8u 09m 23s
Gemiddeld:
21,5 km/h
Max:
38,9 km/h
Materiaal:
Santos double travel
Download:
GPX